>

Saturday 12 September 2015

King salmon with greens for company - Σολωμός με πράσινη παρέα

King salmon with greens for company - Σολομός με πράσινη παρέα

Suitable for Dukan phase 2,3,4 (cruise, consolidation, stabilization)

| PV day |

Estimated time: 30 minutes




INGREDIENTS


• 1 fresh salmon slice
• 100gr fresh or frosted green beans
• 100gr spinach
• half of a leek
• 3 green onions
• 1 garlic clove
• some fresh basil leaves
• some thyme fresh or dried
• lemon• salt & pepper

METHOD


In a small caserola we boil the green beans with a garlic for about 8 minutes. Place them in a colander, remove the garlic and let them strain. 

In a non-sticking frying pan, spray just once with some olive oil and add the small chopped green onions and the leek. Let them cook in low heat for 4-5 minutes and add the spinach. Turn on the heat to medium and stir while cooking for another 5-7 minutes. Add the green beans, salt, pepper, thyme and continue cooking for 2 more minutes. The veggies should be ready now so place them in a dish and let's go for the salmon. 

In the same frying pan we place the salmon and spice with a bit of salt, a bit more pepper, some lemon juice and 2-3 leaves of the fresh basil. Leave some fresh basil for later and cook the salmon both sides in medium heat for about 3-4 minutes per side according to your taste and the thickness of the slice. Remove from the heat, add the rest of the fresh basil leaves, salt, pepper and lemon as you wish!

I like to accompany this dish with a drink of cold water with icecubes, some lemon drops and some basil leaves to clean my taste after the meal.


ΥΛΙΚΑ


• 1 φρέσκια φέτα σολομού
• 100γρ πράσινα φασολάκι
• 100γρ σπανάκι
• μισό πράσο
• 3 πράσινα κρεμμυδάκια
• 1 σκελίδα σκόρδο
• λίγα φύλλα φρέσκου βασιλικού
• λίγο θυμάρι φρέσκο ή ξερό
• λεμόνι
• αλάτι και πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ


Σε ένα κατσαρολάκι βράζουμε τα φασολάκια με το σκόρδο για 8 περίπου λεπτά μέχρι να μαλακώσουν. Αφαιρούμε το σκόρδο και αφήνουμε να στραγγίσουν σε σουρωτήρι. 

Ψεκάζουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι με ελαιόλαδο, σκουπίζουμε και προσθέτουμε το φρέσκο ψιλοκομμένο κρεμμυδάκι και το πράσο. Τα σωτάρουμε σε χαμηλή φωτιά για 4-5 λεπτά και προσθέτουμε το σπανάκι. Ανεβάζουμε σε μέτρια τη φωτιά και συνεχίζουμε το τσιγάρισμα για άλλα 5-7 λεπτά. Προσθέτουμε τα φασολάκια, το θυμάρι, αλάτι και πιπέρι και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για 2 ακόμα λεπτά. Τα λαχανικά μας είναι έτοιμα τώρα οπότε τα βάζουμε στο πιάτο μας και συνεχίζουμε με τον σολομό.

Στο ίδιο τηγάνι βάζουμε το σολομό σε μέτρια φωτιά, ρίχνουμε λίγες σταγόνες λεμόνι, λίγο αλάτι, περισσότερο πιπέρι και μερικά από τα φρέσκα φύλλα βασιλικού και ψήνουμε κάθε πλευρά για 3-4 λεπτά ανάλογα με το γούστο μας και το πάχος της φέτας που έχουμε αγοράσει. Μόλις ροδίσει το τοποθετούμε και αυτό στο πιάτο μας, προσθέτουμε τα υπόλοιπα φύλλα βασιλικού, αλάτι, πιπέρι και λεμόνι. 

Αυτό το πιάτο μου αρέσει να το συνοδεύω με ένα ποτήρι παγωμένο νερό με παγάκια, λίγες σταγόνες λεμόνι και μερικά φύλλα βασιλικού για να καθαρίσει η γεύση μου μετά το γεύμα!

No comments:

Post a Comment