>

Tuesday 8 September 2015

Simple meat ball recipe - Συνταγή για απλό μπιφτέκι

Simple meat ball recipe - Συνταγή για απλό μπιφτέκι

Suitable for Dukan phase 1,2,3,4 (attack, cruise, consolidation, stabilization)

| PP day |

Estimated time: 5 minutes




INGREDIENTS

• 250gr low-fat veal minced meat
• 1 spoon of oat bran
• 1 teaspoon οf dried mint
• 1 small onion
• 1/2 tablespoon of baking soda
 1-2 tablespoons of vinegar
• some lemon juice
• salt & pepper

METHOD

In a non-sticking saucepan, spray just once with some olive oil and add the small chopped onion. Let it cook in really low heat for 5 minutes and remove from the heat. Let it rest until it reaches room temperature. We mix 1/2 tablespoon of baking soda into 1 or 2 tablespoons of vinegar and add it in our minced meat mix for extra fluffy burgers. Add the rest of the ingredients and mix them with your hands. 
Shape as you wish and bake in the oven or in a non sticking pan. When baked we pour the lemon juice on top. You can store the mix in fridge for about 2 days or make the meatballs and deepfreeze for up to 2 months. 


ΥΛΙΚΑ

• 250gr μοσχαρίσιος κιμά χαμηλών λιπαρών
• 1 κουταλιά της σούπας πίτουρο βρώμης
• 1 κουταλιά αποξηραμένο δυόσμο ή μέντα
• 1 μικρό ψιλοκομμένο κρεμμύδι
• 1/2 κουταλιά μαγειρική σόδα
• 1-2 κουταλιές ξύδι 
• χυμός λεμονιού
• αλάτι και πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Ψεκάζουμε μία μικρή κατσαρόλα με ελαιόλαδο, σκουπίζουμε και προσθέτουμε το κρεμμύδι. Το σωτάρουμε σε χαμηλή φωτιά για 5 λεπτά και αποσύρουμε από τη φωτιά. Το αφήνουμε να κρυώσει, ανακατεύουμε 1/2 κουταλιά μαγειρική σόδα σε 1-2 κουταλιές ξύδι και το προσθέτουμε στο μείγμα μας για να τα κάνουμε έξτρα αφράτο, προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά και αναμιγνύουμε. 
Δίνουμε ότι σχήμα θέλουμε και ψήνουμε στον φούρνο ή σε αντικολλητικό τηγάνι. Μετά το ψήσιμο ραντίζουμε με λίγο λεμόνι. Μπορούμε να διατηρήσουμε το μείγμα μας στη συντήρηση του ψυγείου για 2 μέρες και περίπου 2 μήνες στην κατάψυξη.
Imagine a World where Noodles are Calorie Free. Visit Miracle Noodle and Get 10% Discount. Code: AFF10MN

1 comment:

  1. Wow, cool post. I'd like to write like this too - taking time and real hard work to make a great article... but I put things off too much and never seem to get started. Thanks though. Bagosi hús hamburger húspogácsa

    ReplyDelete