>

Delicious veal meat in veggie pouches

Delicious veal meat in veggie pouches

Suitable for Dukan phase 2,3,4 (cruise, consolidation, stabilization)

| PV day |




Estimated preparation time: 45 minutes

Estimated cooking time: 4 hours

Serves 4 portions

This is a delicious slow-cooking recipe. Better have it in weekends where you have plenty of time to let the meat and the rest of the veggies cook for many hours in medium heat so they can melt in your mouth. 

INGREDIENTS

 500gr low fat sirloin veal meat
• 4 round fresh zucchinis
 6 big white fresh mushrooms
• 3 large onions
• 1 garlic clove
• 1 large selery
• 100gr low fat ricotta or cottage cheese
• 200gr low fat greek yogurt
• 2 tbspoons dijon mustard
• 1 lemon• 1/2 teaspoon tumeric
• 1 tblspoon of white vinegar
• salt & pepper

FOR THE EGG-LEMON SAUCE
• 2 eggs
• 1 lemon
• salt & pepper

photo 1



METHOD

We carefully wash the meat in lots of water with a little bit of vinegar and place it in a large oven pot. We add 1 large onion pealed and cut in half, 2 large selery leaves, the garlic clove, salt & pepper and 1 tblspoon of white vinegar. Add water until the meat is covered and close the pot. Let it slow-cook in the oven in medium heat for at least 2 hours. (photo 1) Now let's go for the zucchinis.

photo 2


Cut the lid of the zucchinis and carefully empty their flesh. I use a large spoon for that, it is not difficult at all. Put the empty flesh zucchinis and lids into salty water and let them soak while the meat is in the oven. Chop to small pieces the flesh taken out of the zucchinis.  (photo 2) We are going to use only half the flesh for the rest of this recipe so you can store the rest (sometimes I make a sweet Dukan marmelade with this flesh, I'll try to link to the recipe if I upload it). 


photo 3

Small chop the rest 2 big onions and saute them in low heat, in a non sticking pan, sprayed with some extra virgin olive oil, for 15 minutes. Small chop 2 mushrooms, 3 large leaves og selery and add them in the pan. Turn the heat to medium while stiring for 10 minutes and then add the tumeric, salt and pepper, 1 tbs dijon moustard and 200gr low-fat greek yogurt. Stir some more and turn the heat off. Take the meat out of the oven and small chop the meat too. Add it to the mixture along with some of the meat broth and start filling the 4 zucchinis and 4 mushrooms with it. Put the ricotta or cottage on top of the mushrooms.  Keep 100ml of the broth in a cup, and add some water in the pot, we'll need the extra broth for our plate. Place them back in the oven-pot and back, close the lid and back to the oven for another 2 hours is medium heat.  (photo 3&4) 

photo 4

Now that out meat and veggie pouches are ready, remove the lid of the oven-pot and continue baking while making the sauce. The eggs must be in room temperature. Seperate the whites and whip them with a mixer into a meringue. Slowly add the yolks, the juice of one lemon and the cup of our broth with salt and lots of black pepper (it must be in room temperature). 
Bathe the zucchini and mushrooms with egg-lemon sauce and our meal is ready.  (photo 5) You can serve them in a plate but my favorite combination is in a deep bowl with lots of broth around as shown in the first picture on top of the recipe. 



Πεντανόστιμο μοσχάρι σε πουγκιά λαχανικών


ΥΛΙΚΑ

 500γρ. άπαχο μοσχαρίσιο κρέας από σπάλα
• 4 στρογγυλά κολοκύθια
 6 φρέσκα μεγάλα άσπρα μανιτάρια
• 3 μεγάλα κρεμμύδια
• 1 σκελίδα σκόρδο
• 1 μεγάλο σέλινο
• 100γρ. ρικόττα ή κότατζ χαμηλών λιπαρών 
• 200γρ. γιαούρτι χαμηλών λιπαρών
• 2 κουταλιές της σούπας μουστάρδα ντιζόν
• 1 λεμόνι• 1/2 κουταλάκι κουρκουμά
• 1 κουταλάκι λευκό ξύδι
• αλάτι και πιπέρι

ΓΙΑ ΤΟ ΑΥΓΟΛΕΜΟΝΟ
• 2 αυγά
• 1 λεμόνι
• αλάτι και πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Πλένουμε το κρέας προσεκτικά με νερό και ξύδι και το βάζουμε σε μία γάστρα. Προσθέτουμε το 1 μεγάλο κρεμμύδι, καθαρισμένο και κομμένο στη μέση, 2 μεγάλα κλωνάρια σέλινο, τη σκελίδα σκόρδου, αλάτι και πιπέρι και 1 κουταλιά λευκό ξύδι. Προσθέτουμε νερό για να καλύψουμε το κρέας, βάζουμε το καπάκι και ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 2 ώρες.  (photo 1)

Πάμε στα κολοκύθια μας τώρα. Κόβουμε το πάνω μέρος από τα κολοκύθια μας και προσεκτικά αφαιρούμε τη σάρκα. Χρησιμοποιώ συνήθως ένα κουτάλι, δεν είναι καθόλου δύσκολο. Βάζουμε τα άδεια κολοκύθια σε αλατόνερο για να μαραθούν ενώ το κρέας μας ψήνεται στο φούρνο. Ψιλοκόβουμε τη σάρκα από τα κολοκυθάκια (photo 2). Θα χρειαστούμε μόνο τη μισή για την υπόλοιπη συνταγή οπότε την υπόλοιπη μπορείτε να την αποθηκεύσετε (μερικές φορές κάνω μαρμελάδα Dukan, αν ανεβάσω τη συνταγή θα προσπαθήσω να βάλω link). 

Ψιλοκόβουμε τα εναπομείναντα 2 μεγάλα κρεμμύδια και τα σωτάρουμε σε χαμηλή φωτιά, σε αντικολλητικό τηγάνι που έχουμε ψεκάσει με ελαιόλαδο για 15 λεπτά. Ψιλοκόβουμε 2 μανιτάρια, 2 μεγάλα φύλλα σέλινο με τα κλωνάρια τους και τα προσθέτουμε στο τηγάνι. Ανεβάζουμε τη θερμοκρασία στο μέτριο και ανακατεύουμε για 10 ακόμα λεπτά. Προσθέτουμε τον κουρκουμά, τη μουστάρδα και το γιαούρτι και σβήνουμε τη φωτιά μετά από λίγο. Βγάζουμε το κρέας από το φούρνο, το κόβουμε σε μικρά κομματάκια και το προσθέτουμε στη γέμιση μαζί με λίγο ζωμό από τη γάστρα. Γεμίζουμε τα κολοκυθάκια και τα μανιτάρια με τη γέμιση, κλείνουμε τα κολοκύθια με τα καπάκια τους και βάζουμε τη ρικόττα ή το κότατζ πάνω από τα μανιτάρια. Κρατάμε 100ml από τον ζωμό της γάστρας και συμπληρώνουμε με νερό. Θα χρειαστούμε μπόλικο ζουμάκι στο τελικό μας πιάτο. Κλείνουμε πάλι το καπάκι της γάστρας και ψήνουμε ξανά στους 180 βαθμούς για άλλες 2 ώρες περίπου.  (photo 3&4)

Τώρα που το γεμιστά μας είναι έτοιμα βγάζουμε το καπάκι της γάστρας για να πάρουν λίγο χρώμα ενώ φτιάχνουμε το αυγολέμονο. Όλα τα υλικά πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου. Χωρίζουμε τα ασπράδια και τα χτυπάμε στο μίξερ. Προσθέτουμε έναν-έναν τους κρόκους, το χυμό του λεμονιού και το ζωμό αφού του έχουμε προσθέσει αλάτι και μπόλικο μαύρο πιπέρι. Λούζουμε τα κολοκυθάκια και τα μανιτάρια με το αυγολέμονο και το γεύμα μας είναι έτοιμο (photo 5). Μπορούμε να τα σερβίρουμε σε πιάτο αλλά ο αγαπημένος μου συνδυασμός είναι σε μπωλ με μπόλικο ζωμό γύρω-γύρω όπως φαίνεται και στη φωτό κάτω από τον τίτλο.



No comments:

Post a Comment