>

Dukan tacos a la grecque

Dukan tacos a la grecque - Dukan τάκος α λα Ελληνικά

Suitable for Dukan phase 2,3,4 (cruise, consolidation, stabilization)

| PV day |




Estimated time: 50 minutes
Serves 1 portion - 2 tacos

Calories per taco: 300 cal approximately

This is one of these left-overs recipe that I like more that the actual recipe! I am using the left-over filling from my "hot and spicy Dukan tomatoes, stuffed with veal and eggplant" recipe and turn it into a Greek taco with the "Dukan tostimo" bread for toast recipe!

INGREDIENTS


FOR THE TACO

 6 tablespoons oat bran
• 3 tablespoon of low fat greek yogurt
• 1+1/2 teaspoon baking powder
• 1+1/2 tablespoon white vinegar
• 1+1/2 tablespoon garlic powder 
• 3 eggs
• 1 teaspoon dried thyme

• salt & pepper


FOR THE FILLING

• 125gr low fat veal minced meat 
• 1 small eggplant
• 1 small chopped onion
• 1 small chopped fresh green onion
• 1 small ripe tomato small chopped with its juices
• cinnamon
• clove powder
• nutmeg
• small chopped dried hot chilli peppers (I use bukovo)
• salt and pepper

FOR THE YOGURT SAUCE

•3 tablespoons low fat Greek yogurt
• smoked paprika (or sweet paprika)



METHOD

FOR THE TACO

We add all the ingredients for the bread in a bowl. Stir with a spoon and let our mixture rest for 15 to 30 minutes. It is important for the oat bran and the baking powder to activate. Spray with olive oil 2 medium  plates and place the mixture (half and half) into them so we can shape our toast bread. Put the plate in the microwave for 3 minutes. You may have to experiment a bit on that since not all microwaves have the same power. Repeat with the next plate. Let the toast in room temperature to dry for 5-10 minutes. Carefully remove from the plates, it's not hard at all.

FOR THE FILLING
Chop the eggplant into small cubes and let it soak in salted water for at least 15 minutes. 
Spray a non-sticking cooking pan with olive oil and saute both types of onions in low heat for 5-7 minutes until they reach a golden hue. Strain the eggplant, turn the heat to medium and add to the pan. Stir a bit and let them saute for 10 more minutes. 

Now add the minced meat, give some more heat and continue saute for another 10 minutes. Add the small chopped tomatoes and let the mixture cook for 15 minutes. If it starts to dry add some water.

When the eggplant is soft and melting add the spices and salt and pepper. I suggest you put a full teaspoon of dried hot chilli pepper, goes well in my opinion with the sweetness of the tomatoes and the yogurt.

Remove from fire and fill the tacos. Add some greek yogurt and paprika, roll and the tacos are ready!




Dukan τάκος α λα Ελληνικά

Κατάλλητο για τη Dukan φάση 2,3,4 (cruise, consolidation, stabilization)

| PV day |


Χρόνος μαγειρέματος: 50 λεπτά
Σερβίρει 3 μερίδες - 6 τάκος

Θερμίδες ανά taco: 300(κατά προσέγγιση)

Μια αγαπημένη πικάντικη και καυτερή συνταγή που φτιάχνω πάντα με το περίσσευμα της γέμισης "Dukan γεμιστές ντομάτες με μοσχάρι και μελιτζάνα" σε συνδυασμό με τη ζύμη για το τοστάκι "Dukan tostimo".  



ΥΛΙΚΑ


ΓΙΑ ΤΑ ΤΑΚΟΣ

 6 κουταλιές της σούπας πίτουρο βρώμης
• 3 κουταλιά της σούπας γιαούρτι χαμηλών λιπαρών
• 1 + 1/2 κουταλάκι του γλυκού baking powder
• 1 + 1/2 κουταλιά της σούπας λευκό ξίδι
• 1 + 1/2 κουταλιά της σούπας σκόνη σκόρδου
• 3 αυγά
• 1 κουταλιά του γλυκού θυμάρι
• αλάτι και πιπέρι


ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ
• 125γρ. άπαχος μοσχαρίσιος κιμά
• 1 μικρή μελιτζάνα
• 1 μικρό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
• 1 φρέσκο κρεμμυδάκι ψιλοκομμένα 
• 1 ψιλοκομμένη μικρή ώριμη ντομάτα με το ζουμί της
• κανέλα
• γαρύφαλλο
• μοσχοκάρυδο
• μπούκοβο
• αλάτι και πιπέρι

ΓΙΑ ΤΗ ΣΑΛΤΣΑ ΓΙΑΟΥΡΤΙ
•3 κουταλιές της σούπας γιαούρτι χαμηλών λιπαρών
• καπνιστή ή γλυκιά πάπρικα


ΕΚΤΕΛΕΣΗ

ΓΙΑ ΤΑ ΤΑΚΟΣ

We add all the ingredients for the bread in a bowl. Stir with a spoon and let our mixture rest for 15 to 30 minutes. It is important for the oat bran and the baking powder to activate. Spray with olive oil 2 medium  plates and place the mixture (half and half) into them so we can shape our toast bread. Put the plate in the microwave for 3 minutes. You may have to experiment a bit on that since not all microwaves have the same power. Repeat with the next plate. Let the toast in room temperature to dry for 5-10 minutes. Carefully remove from the plates, it's not hard at all.

ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ
Κόβουμε τη μελιτζάνα σε κυβάκια και τη βάζουμε σε αλατισμένο νερό για τουλάχιστον 15 λεπτά. Ψεκάζουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι με ελαιόλαδο και σωτάρουμε τα κρεμμύδια μας (φρέσκα και ξερά) σε χαμηλή φωτιά για 5-7 λεπτά μέχρι να χρυσίσουν. Στραγγίζουμε την μελιτζάνα, δυναμώνουμε σε μέτρια τη φωτιά και την προσθέτουμε στο τηγάνι να σωταριστεί για 10 ακόμα λεπτά.

Στη συνέχεια προσθέτουμε και τον κιμά, ανεβάζουμε λίγο ακόμα τη θερμοκρασία και συνεχίζουμε το σωτάρισμα για 10 λεπτά. Προσθέτουμε τη ψιλοκομμένη σάρκα ντομάτας και αφήνουμε στη φωτιά για ένα τέταρτο. Αν χρειαστεί συμπληρώνουμε με νερό. 

Όταν η μελιτζάνα μας έχει μαλακώσει και είναι έτοιμη να λιώσει προσθέτουμε τα μπαχαρικά μας και αλατοπιπερώνουμε. Προτείνω να βάλετε μπόλικα μπαχαρικά, ειδικά μπούκοβο γιατί ταιριάζει με τη γλύκα της ντομάτας και τη δροσιά του γιαουρτιού. 

Γεμίζουμε τα τάκος μας, προσθέτουμε το γιαούρτι και και την πάπρικα, κόβουμε στη μέση και καλή όρεξη!


No comments:

Post a Comment