>

Pana cotta with cherry tomatoes sweet sauce à la Dukan - Πανακότα Dukan με σως ντοματίνι

Pana cotta with cherry tomatoes sweet sauce à la Dukan - Πανακότα Dukan με σως ντοματίνι 

Suitable for Dukan phase 2,3,4 (cruise, consolidation, stabilization)

| PP day |

Estimated cooking time: 45 minutes

Estimated freezing time: 4 hours

Serves 4 portions
Calories per portion: 80cal approximately

Since fruits are not allowed in the firts phases of the Dukan diet I tried to experiment with veggies as sweet sauces or marmelades. This tomato sauce works really good both as a sauce and as marmelade since besides sweeteners you can add lots of cinnamon and some cloves to change the taste!



INGREDIENTS

 300ml low fat milk
• 3 gelatine leaves
• sweetener of your choice

FOR THE SWEET TOMATOES SAUCE
• 300gr ripe cherry tomatoes (you can also use regular tomatoes too as long as they are ripe)
• 1 gelatine leaf
• sweetener of your choice
• 1/2 teaspoon lemon juice
• lots of cinnamon
• some clove powder
• some vanilla extract




METHOD

We heat the milk until just before boiling point, remove from fire, add the sweetener and the 3 gelatine leaves and stir until the zelatines melt. I always use stevia drops as a sweetener because it is supposed to be healthier but the choice is up to you. We place the milk mixture into a medium bowl or in small bowls or glasses. Let it cool a bit and then place in the fridge for at least 4 hours.

Now let's go for the sweet tomato sauce. Rinse carefully the tomatoes and carefully curve them so you can later peel the skin. Boil some water in a pan and drop the tomatoes for one minute. Remove from fire and let them cool a bit so you can peel them. Remove the seeds if you do not like them and chop them into very small pieces (I actually like the seeds so I leave them for texture). In a non sticking pan slow cook the tomatoes with the lemon juice by slowly adding boiled water for 30 minutes. Press them with a fork so that the totally melt. Add the sweetener, the vanilla extract and the clove powder and continue cooking for 5-7 more minutes. Remove from fire and add the zelatine and cinnamon. Let it also cool in room temperature.

When our pana cotta base is solid we pour our sweet tomato sauce on top and let it cool in the fridge a bit more...
Wow this is a very "cool" recipe!


ΥΛΙΚΑ

 300ml φρέσκο γάλα χαμηλών λιπαρών
• 3 φύλλα ζελατίνης
• γλυκαντικό της επιλογής σας

ΓΙΑ ΤΗ ΓΛΥΚΙΑ ΣΑΛΤΣΑ ΝΤΟΜΑΤΑΣ
• 300 γρ. ώριμα ντοματίνια τύπου βελανίδι (μπορείτε να χρησιμοποιήσετε οποιοδήποτε είδος ντομάτας θέλετε αρκεί να είναι ώριμες)
• 1 φύλλο ζελατίνης
• γλυκαντικό της επιλογής σας
• 1/2 κουταλάκι γλυκού χυμό λεμόνι
• μπόλικη κανέλα
• λίγο γαρύφαλλο σκόνη
• λίγη βανίλια σκόνη 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Ζεσταίνουμε το γάλα μας μέχρι λίγο πριν να πάρει βράση, κλείνουμε το μάτι και προσθέτουμε τις 3 ζελατίνες και το γλυκαντικό μας. Συνήθως χρησιμοποιώ στέβια σε υγρή μορφή επειδή θεωρητικά είναι πιο υγιεινή. Βάζουμε το μίγμα μας σε ένα μικρό σκεύος ή σε μπωλάκια ή ποτήρια, αφήνουμε να κρυώσει για λίγο και τα βάζουμε στο ψυγείο (στη συντήρηση) για τουλάχιστον 4 ώρες. 

Πλένουμε προσεκτικά τα ντοματίνια μας, τα χαράσσουμε και τα βράζουμε για ένα λεπτό. Τα αφήνουμε να κρυώσουν λίγο και τα ξεφλουδίζουμε. Αφαιρούμε και τα σπόρια αν θέλουμε και τα ψιλοκόβουμε (εγώ τα αφήνω τα σπόρια γιατί μου αρέσει η υφή τους). Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι βάζουμε τα ντοματίνια με το χυμό λεμονιού και τα μαγειρεύουμε σε χαμηλή προς μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε σταδιακά βραστό νερό για να μην ξεραθούν και τα λιώνουμε με πιρούνι. Μετά από μισή ώρα προσθέτουμε το γλυκαντικό, τη βανίλια και το γαρύφαλλο και συνεχίζουμε ανακατεύοντας για 5-7 λεπτά ακόμα. Απομακρύνουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε την κανέλα και τη ζελατίνη. Αφήνουμε να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου.

Μόλις η βάση της πανακότας μας έχει σταθεροποιηθεί ρίχνουμε τη γλυκιά σάλτσα ντομάτας από πάνω και τη βάζουμε στο ψυγείο να κρυώσει λίγο ακόμα!

        

No comments:

Post a Comment