>

Tuesday 15 September 2015

Mushroom and spinach frittata - Φριτάτα με μανιτάρια και σπανάκι

Mushroom and spinach frittata - Φριτάτα με μανιτάρια και σπανάκι

Suitable for Dukan phase 2,3,4 (cruise, consolidation, stabilization)

| PV day |

Estimated time: 50 minutes




INGREDIENTS


• 250gr fresh or frosted mushrooms
• 100gr spinach
• half of a leek
• 3 green onions
• half a cup of fresh chopped dill 
• half a cup of fresh chopped parsley
• some thyme fresh or dried
• 3 eggs
• 225gr low fat cottage cheese (I used dirollo 2,2%)
• 1 & 1/2 big spoons of oat bran
• salt & pepper



METHOD


In a non-sticking frying pan, spray just once with some olive oil and add the small chopped green onions and the leek. Let them cook in low heat for 2-3 minutes and add the mushroms. Turn on the heat to medium and stir while cooking for another 7-8 minutes. Add the spinach, salt, pepper and continue cooking for 2-3 more minutes. The mushrooms should be ready now so add the spinach and strir for 3-4 more minutes. Last we add the dill, parsley some more salt and lots of fresh grinded black pepper. Remove from heat and let it rest to room temperature. 

Preheat the oven to 210 degrees (medium to high). In a bowl we put the eggs, the oat bran, the low fat cottage cheese, thyme, salt & pepper. We scramble the ingrediends a bit and add our veggies. Make sure you try a bit of the mix and check if it needs a bit more salt or pepper. Place the mixture into a silicone loaf pan. This size is ideal for this dosage - 27,5cm x 14cm x 6cm. We bake for 20 minutes, remove from the oven, let it cool for 15 minutes and cut into slices. Bon appetit!


ΥΛΙΚΑ


• 250 γρ. φρέσκα ή κατεψυγμένα μανιτάρια
• 100 γρ. απανάκι
• μισό πράσο
• 3 πράσινα φρέσκα κρεμμυδάκια
• μισή κούπα ψιλοκομμένο φρέσκο άνιθο
• μισή κούπα ψιλοκομμένο φρέσκο μαϊντανό
• λίγο θυμάρι φρέσκο ή ξερό
• 3 αυγά
• 225 γρ. τυρί cottage (χρησιμοποίησα dirollo 2,2% λιπαρά)
• 1 & 1/2 κουταλιές της σούπας πίτουρο βρώμης
• αλάτι και πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ


Ψεκάζουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι με ελαιόλαδο, σκουπίζουμε και προσθέτουμε το φρέσκο ψιλοκομμένο κρεμμυδάκι και το πράσο. Τα σωτάρουμε σε χαμηλή φωτιά για 2-3 λεπτά και προσθέτουμε τα μανιτάρια. Ανεβάζουμε σε μέτρια τη φωτιά και συνεχίζουμε το τσιγάρισμα για άλλα 7-8 λεπτά. Προσθέτουμε το σπανάκιαλάτι και πιπέρι και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για 3-4 ακόμα λεπτά. Στο τέλος προσθέτουμε τον άνιθο, μαϊντανό ακόμα λίγο αλάτι και μπόλικο φρεσκοκομμένο μαύρο πιπέρι. Αποσύρουμε από την φωτιά και τα αφήνουμε να έρθουν σε θερμοκρασία δωματίου.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 210 βαθμούς. Σε ένα μπωλ βάζουμε τα αυγά, το πίτουρο βρώμης, το τυρί, αλάτι, πιπέρι και θυμάρι και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε τα λαχανικά μας, ξανά ανακατεύουμε και βάζουμε το μείγμα σε μία φόρμα σιλικόνης. Το 27,5εκ. x 14εκ. x 6εκ. είναι ιδανικό για αυτή τη δοσολογία. Ψήνουμε στο φούρνο για 20 περίπου λεπτά, αφήνουμε τη φριτάτα μας να κρυώσει για ένα τέταρτο περίπου και ξεφορμάρουμε. Bon appetit!


2 comments:

  1. This dukan recipe is great. I think it ca save a lot of time and this is a healthy snack as well. I will try them in the holidays.

    https://www.youtube.com/watch?v=kp768jX5y5Q

    ReplyDelete
  2. Yes it is a healthy recipe and quite easy to make! Tell me how it came up!

    ReplyDelete