>

Hot and spicy Dukan tomatoes, stuffed with veal and eggplant

Hot and spicy Dukan tomatoes, stuffed with veal and eggplant

Suitable for Dukan phase 2,3,4 (cruise, consolidation, stabilization)

| PV day |





Estimated time: 180 minutes
Serves 3 portions

Calories per portion: 300 cal approximately

This recipe is a variaton on one of my favorite dishes, stuffed vegetables. It has no tolerants and can be eaten in unlimited portions in the Dukan diet. My proposal is to make it spicy and hot, don't go soft on the chilli peppers remember there is a reason you have the yogurt on the side!



INGREDIENTS


 6 ripe tomatoes
• garlic powder
• salt and pepper

FOR THE FILLING

• 250gr low fat veal minced meat 
• 1 large eggplant
• 1 small chopped onion
• 2 small chopped fresh green onions
• the flesh of the tomatoes descrived above
• cinnamon
• clove powder
• nutmeg
• small chopped dried hot chilli peppers (I use bukovo)
• salt and pepper

FOR THE YOGURT SAUCE


•3 tablespoons low fat Greek yogurt
• smoked paprika (or sweet paprika)



METHOD

Chop the eggplant into small cubes and let it soak in salted water for at least 15 minutes. Rinse the tomatoes, cut the upper part and with a spoon carefully remove the flesh. Don't throw it, small chop it we are going to use it for our filling! Now put a pinch of garlic powder in the emptied tomatoes and let's go for the filling. 

Spray a non-sticking cooking pan with olive oil and saute both types of onions in low heat for 5-7 minutes until they reach a golden hue. Strain the eggplant, turn the heat to medium and add to the pan. Stir a bit and let them saute for 10 more minutes. 

Now add the minced meat, give some more heat and continue saute for another 10 minutes. Add the tomato chopped flesh and let the mixture cook for 15 minutes. If it starts to dry add some water.

When the eggplant is soft and melting add the spices and salt and pepper. I suggest you put a full teaspoon of dried hot chilli pepper, goes well in my opinion with the sweetness of the tomatoes and the yogurt.

Remove from fire and fill the tomatoes you emptied earlier. Don't be afraid to overfill the filling, it will shrink a bit.  If you are left with some of the mixture that's pretty cool. It's so tasty you can eat it alone or make a Greek type Dukan taco that I will post next! Cover the tomatoes with their natural lid and put them in a bakin pot - Dutch oven type. You can also use a regular baking tray and cover it with aluminium foil. Bake in preheated oven at medium to strong heat for 35 minutes. Open the pot or remove the foil and continue cooking for another 10 minutes.

At this point the smells from our spices should fill the room so we are ready for our meal. Place 2 tomatoes in a plate and accompany them with a tablespoon of Greek yogurt and paprica.



Dukan γεμιστές ντομάτες, πικάντικες και καυτερές με μοσχάρι και μελιτζάνα

Κατάλλητο για τη Dukan φάση 2,3,4 (cruise, consolidation, stabilization)

| PV day |




Χρόνος μαγειρέματος: 180 λεπτά
Σερβίρει 3 μερίδες

Θερμίδες ανά μερίδα: 300(κατά προσέγγιση)

ΥΛΙΚΑ
 6 ώριμες ντομάτες
• σκόρδο σε σκόνη
• αλάτι και πιπέρι

ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ
• 250γρ. άπαχος μοσχαρίσιος κιμά
• 1 μεγάλη μελιτζάνα
• 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
• 2 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα 
• τη σάρκα από τις ντομάτες
• κανέλα
• γαρύφαλλο
• μοσχοκάρυδο
• μπούκοβο
• αλάτι και πιπέρι

ΓΙΑ ΤΗ ΣΑΛΤΣΑ ΓΙΑΟΥΡΤΙ
•3 κουταλιές της σούπας γιαούρτι χαμηλών λιπαρών
• καπνιστή ή γλυκιά πάπρικα



ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Κόβουμε τη μελιτζάνα σε κυβάκια και τη βάζουμε σε αλατισμένο νερό για τουλάχιστον 15 λεπτά. Πλένουμε τις ντομάτες, κόβουμε το καπάκι τους και με ένα κουτάλι αφαιρούμε τη σάρκα τους. Την ψιλοκόβουμε και την κρατάμε σε ένα μπωλ για να την βάλουμε στη γέμιση. Πασπαλίζουμε τις άδειες ντομάτες με τη σκόνη σκόρδου και πάμε να φτιάξουμε τη γέμισή μας. 

Ψεκάζουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι με ελαιόλαδο και σωτάρουμε τα κρεμμύδια μας (φρέσκα και ξερά) σε χαμηλή φωτιά για 5-7 λεπτά μέχρι να χρυσίσουν. Στραγγίζουμε την μελιτζάνα, δυναμώνουμε σε μέτρια τη φωτιά και την προσθέτουμε στο τηγάνι να σωταριστεί για 10 ακόμα λεπτά.

Στη συνέχεια προσθέτουμε και τον κιμά, ανεβάζουμε λίγο ακόμα τη θερμοκρασία και συνεχίζουμε το σωτάρισμα για 10 λεπτά. Προσθέτουμε τη ψιλοκομμένη σάρκα ντομάτας και αφήνουμε στη φωτιά για ένα τέταρτο. Αν χρειαστεί συμπληρώνουμε με νερό. 

Όταν η μελιτζάνα μας έχει μαλακώσει και είναι έτοιμη να λιώσει προσθέτουμε τα μπαχαρικά μας και αλατοπιπερώνουμε. Προτείνω να βάλετε μπόλικα μπαχαρικά, ειδικά μπούκοβο γιατί ταιριάζει με τη γλύκα της ντομάτας και τη δροσιά του γιαουρτιού. 

Βγάζουμε τη γέμιση από τη φωτιά και γεμίζουμε τις ντομάτες. Μην φοβηθείτε να τις παραγεμίσετε το μείγμα στο ψήσιμο θα πέσει λίγο. Αν σας περισσέψει μείγμα τέλεια! Μπορείτε να το φάτε επί τόπου γιατί είναι πεντανόστιμο ή να το χρησιμοποιήσετε στη συνταγή για τάκος α λα Ελληνικά που θα ανεβάσω στη συνέχεια. 
Σκεπάζουμε τις ντομάτες μας και τις ψήνουμε σε γάστρα σε προθερμασμένο φούρνο, στου 200 βαθμούς για 35 λεπτά. Ανοίγουμε το καπάκι και αφήνουμε να πάρει χρώμα ψήνοντας για 10 ακόμα λεπτά σε δυνατή φωτιά.

Οι μυρωδιές τώρα από τα μπαχαρικά θα πρέπει να σας έχουν σπάσει τη μύτη. Βάζουμε 2 ντομάτες σε ένα πιάτο και συνοδεύουμε με 1 κουταλιά της σούπας γιαούρτι πασπαλισμένο με την πάπρικα!


No comments:

Post a Comment